Індекс цін за лютий 2024 року (експрес-випуск)
8 Mar, 2024
3 min read

Інфляція на споживчому ринку в лютому 2024р. порівняно із січнем 2024р. становила 0,3%, з початку року – 0,7%.

Базова інфляція в лютому 2024р. порівняно із січнем 2024р. становила 0,4%, з початку року – 0,8%.

Power BI

 

Power BI
Power BI

На споживчому ринку в лютому ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 0,4%. Найбільше (на 4,4%) подорожчали овочі. На 2,9–0,4% зросли ціни на яловичину, масло, молоко та молочні продукти, безалкогольні напої, рис, хліб, рибу та продукти з риби, фрукти. Водночас на 3,5–0,8% знизилися ціни на яйця, свинину, цукор, м’ясо птиці, соняшникову олію, продукти переробки зернових, сало.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.

Одяг і взуття подешевшали на 3,5%, зокрема, одяг – на 3,5%, взуття – на 3,4%.

Power BI
Power BI

Ціни на транспорт знизилися на 0,2% в основному через здешевлення проїзду в залізничному пасажирському транспорті на 2,1% і палива та мастил на 0,5%. 

Додатково

Географічне охоплення

Дані наведено без урахування тимчасово окупованих російською федерацією територій та частини територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Відбір міст здійснюється на державному рівні та є репрезентативним для розрахунку ІСЦ для кожного регіону країни. Спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) не проводиться в сільській місцевості.

 

Основні показники

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін із мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, спричинених шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

 

Методологія

Формування показників здійснюється за результатами державного статистичного спостереження "Зміни цін (тарифів) на споживчі товари (послуги)", методологія якого враховує загальні вимоги Конвенції 160 Міжнародної організації праці 1985 року (стаття 12), Резолюції з питань індексів споживчих цін, прийнятої на сімнадцятій міжнародній конференції статистиків праці (2003), Регламенту (ЄС) № 2016/792 від 11 травня 2016 року, Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС)  № 2020/1148 від 31 липня 2020 року, а також "Керівництва щодо індексів споживчих цін: Поняття та методи", підготовленого Міжнародним валютним фондом, Міжнародною організацією праці, Статистичним бюро Європейської спільноти (Євростатом), Європейською економічною комісією Організації Об’єднаних Націй, Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) та Світовим банком (2020).

Методологічні положення

Перегляд даних

Перегляд даних, розрахованих та оприлюднених раніше, не здійснюється.

Довідка: тел. (044) 284-31-32; e-mail: o.kalabukha@sssu.gov.ua

Більше інформації в Банку даних

© Державна служба статистики України, 2024

3