Індекси цін у березні 2025 року
9 Квіт, 2025
3 хв читати

Інфляція на споживчому ринку в березні 2025р. порівняно із лютим 2025р. становила 1,5%, з початку року – 3,5%.

Базова інфляція в березні 2025р. порівняно із лютим 2025р. становила 1,4%, з початку року – 3,4%.

Power BI
Power BI

 

Power BI

На споживчому ринку в березні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,7%. Найбільше (на 18,8%) подорожчали яйця. На 6,6–0,6% зросли ціни на фрукти, безалкогольні напої, соняшникову олію, овочі, продукти переробки зернових, хліб,  м’ясо та м’ясопродукти, молоко, масло. Водночас на 0,5% подешевшали рис і сало.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,9%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 2,4%.

Одяг і взуття подорожчали на 13,3%, зокрема,  взуття – на 13,8%, одяг – на 13,0%.

Power BI

 

Power BI

 

Ціни на транспорт зросли на 0,2% в основному через подорожчання проїзду в залізничному та автодорожньому пасажирському транспорті на 4,4% і 1,5% відповідно. Водночас на 0,9% подешевшали паливо та мастила.

Додатково

Географічне охоплення

 

Дані наведено без урахування тимчасово окупованих російською федерацією територій та частини територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Відбір міст здійснюється на державному рівні та є репрезентативним для розрахунку ІСЦ для кожного регіону країни. Спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) не проводиться в сільській місцевості.

 

Основні показники

 

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін із мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, спричинених шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

 

Методологія

 

Формування показників здійснюється за результатами державного статистичного спостереження "Зміни цін (тарифів) на споживчі товари (послуги)", методологія якого враховує загальні вимоги Конвенції 160 Міжнародної організації праці 1985 року (стаття 12), Резолюції з питань індексів споживчих цін, прийнятої на сімнадцятій міжнародній конференції статистиків праці (2003), Регламенту (ЄС) № 2016/792 від 11 травня 2016 року, Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС) № 2020/1148 від 31 липня 2020 року, а також "Керівництва щодо індексів споживчих цін: Поняття та методи", підготовленого Міжнародним валютним фондом, Міжнародною організацією праці, Статистичним бюро Європейської спільноти (Євростатом), Європейською економічною комісією Організації Об’єднаних Націй, Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) та Світовим банком (2020).

Методологічні положення

 

Перегляд даних

Перегляд даних, розрахованих та оприлюднених раніше, не здійснюється.

Довідка: тел. (044) 235-30-11; e-mail: o.kalabukha@sssu.gov.ua

Більше інформації в Банку даних

© Державна служба статистики України, 2025

3