Експрес-випуск

Індекси цін у вересні 2025 року

3 хв читати

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2025р. порівняно із серпнем становила 0,3%, із вереснем 2024р. – 11,9%.

Базова інфляція у вересні 2025р. порівняно із серпнем становила 1,3%,
із вереснем 2024р. – 11,0%.

 

 

 

 

На споживчому ринку у вересні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,8%. Найбільше (на 11,8% та 10,6%) подешевшали фрукти та овочі. На 2,9–1,3% знизилися ціни на яйця, цукор і рис. Водночас на 4,0–0,7% зросли ціни на сало, соняшникову олію, рибу та продукти з риби, кисломолочну продукцію, м’ясо та м’ясопродукти, продукти переробки зернових, безалкогольні напої, хліб, масло.

 

 

 

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,2%, у т.ч. на тютюнові вироби – на 1,4%, алкогольні напої – на 1,0%.

Одяг і взуття подорожчали на 8,2%, зокрема, одяг – на 9,1%, взуття – на 7,3%.

 

 

 

Послуги освіти подорожчали на 12,4%, а саме: вищої – на 16,8%, середньої – на 8,5%.

 

 

Додатково

Географічне охоплення

Дані наведено без урахування тимчасово окупованих російською федерацією територій та частини територій, на яких ведуться (велися) бойові дії.

Відбір міст здійснюється на державному рівні та є репрезентативним для розрахунку ІСЦ для кожного регіону країни. Спостереження за змінами споживчих цін (тарифів) не проводиться в сільській місцевості.

 

Основні показники

Індекс споживчих цін (ІСЦ, інфляція) є показником зміни в часі цін і тарифів на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Розраховується щомісячно на основі даних про ціни (одержуються органами державної статистики шляхом щомісячної реєстрації цін і тарифів на споживчому ринку) та даних національних рахунків щодо витрат домогосподарств на кінцеве споживання по країні в цілому з подальшим розподілом (за результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств).

Базовий індекс споживчих цін (БІСЦ, базова інфляція) є субіндексом індексу споживчих цін. Його побудова заснована на існуючих методологічних засадах щодо розрахунку індексу споживчих цін. БІСЦ показує стійку динаміку цін із мінімізацією короткострокових нерівномірних змін цін, спричинених шоками пропозиції та адміністративним регулюванням.

 

Методологія

Формування показників здійснюється за результатами державного статистичного спостереження "Зміни цін (тарифів) на споживчі товари (послуги)", методологія якого враховує загальні вимоги Конвенції 160 Міжнародної організації праці 1985 року (стаття 12), Резолюції з питань індексів споживчих цін, прийнятої на сімнадцятій міжнародній конференції статистиків праці (2003), Регламенту (ЄС) № 2016/792 від 11 травня 2016 року, Виконавчого Регламенту Комісії (ЄС) № 2020/1148 від 31 липня 2020 року, а також "Керівництва щодо індексів споживчих цін: Поняття та методи", підготовленого Міжнародним валютним фондом, Міжнародною організацією праці, Статистичним бюро Європейської спільноти (Євростатом), Європейською економічною комісією Організації Об’єднаних Націй, Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) та Світовим банком (2020).

Методологічні положення

 

Перегляд даних

Перегляд даних, розрахованих та оприлюднених раніше, не здійснюється.

Довідка: тел. (044) 235-30-11; e-mail: o.kalabukha@sssu.gov.ua

Більше інформації в Банку даних

© Державна служба статистики України, 2025